top of page
burgemeestersconvenant.jpg

De gemeente Lint ondertekende in december 2020 het burgemeestersconvenant. Gemeenten engageren zich daarmee tot een gericht en langlopend beleid dat aansluit bij de internationale doelstellingen op het vlak van energie en klimaat. met de verlaging van de CO2-uitstoot op het hele grondgebied, het verhogen van de klimaatbestendigheid en op duurzame en veilige energie voor iedereen. 

 

Eén van de belangrijkste variabele achter klimaatverandering is het stijgende CO2-gehalte in de atmosfeer.

Bomen nemen CO2 uit de en leggen die via fotosynthese vast in het hout van hun stam en takken (=C=koolstof) en geven zuurstof (O2= zuurstof) af. Dit is een belangrijke huidige functie van het gebied Zevenhuizen. Een boom met stamdiameter van 40 cm stockeert ongeveer 1,5 ton koolstof en neemt jaarlijks circa 22 ton CO2 op. Een boom van 4 cm diameter stockeert ongeveer 7 kg en neemt 1 kg op per jaar. Om onmiddellijk dezelfde stockage te verkrijgen moet je dus 1 boom van 40 cm diameter vervangen door meer dan 200 bomen van 4 cm diameter. 

OP het gebied Zevenhuizen staan ongeveer:

87 oude populieren, 1 oude knoteik, 2 oude wilgen, 30 tal volgroeide zomereiken, 50 tal jonge doorgeschoten eiken, 200 tal ruwe berken met onderkroon,  notelaars, kastanje, es.

Zij huisvesten vele dieren en garanderen een enorme biodiversiteit.

Daarnaast zorgen bomen in de zomer niet enkel voor schaduw, door verdamping doen ze de omgevingstemperatuur dalen: opgaande beplanting koelt (net zoals andere vormen van beplanting) overdag zijn omgeving actief af door verdamping via de huidmondjes van bladeren. We noemen dat evapotranspiratie. Een boom kan ’s zomers ongeveer 400 liter per dag verdampen. De onttrokken energie/warmte uit de omgeving resulteert in een lokale afkoeling van de luchttemperatuur (Kramer and Kozlowski 1960). Een bos koelt effectiever bij langdurige hittegolven omdat ze meer water evapotranspireren en diepere wortels hebben dan grassen en lagere vegetatie

Ook oude graslanden zijn een grote stockageplaats van CO2

​

Voor meer informatie zie:

https://www.burgemeestersconvenant.be/

bottom of page