top of page

​

Documentatie overstromingen

​

Vier maal in de voorbije acht jaar liep het gebied Verkaveling Zevenhuizen deels onder water:

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 26 augustus 2014,                                            15 januari 2016

 

​

​

​

​

​

​

​

 

​

 

 

30 mei 2016                                                       3 februari 2021

 

 

Gebied Zevenhuizen ligt in een dal

Dit komt omdat het gebied in een dal ligt. De Falconlaan in het westen, de spoorweg in het noorden en de Zevenhuizenstraat in het oosten liggen hoger. Ten opzichte van de Faconlaan ligt het gebied ongeveer 1,3 meter lager.

 Klik hier voor het Digitaal Hoogtemodel onbewerkt en in volle resolutie, met hoogtelijnen 0.5m.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Digitaal Hoogte Model: donkerblauw = zeer laaggelegen, groen =laaggelegen, geel=hoger gelegen, rood= hoog gelegen

 

Watertoetskaart


Op de watertoetskaart van het Vlaams gewest wordt het gebied Zevenhuizen als effectief overstromingsgebied aangeduid. Links op de kaart ziet u het overstromingsgebied langs de Luitersheideloop.

https://www.waterinfo.be/Watertoets

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

Het verkavelingsgebied werd vanaf 1 juli 2017 ingekleurd als effectief overstromingsgevoelig. Hierdoor zullen toekomstige eigenaars geïnformeerd worden over de risico's. Tegelijk bepaalt die watertoetskaart de voorwaarden om te bouwen.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Luchtfoto van het gebied zevenhuizen met inkleuring volgens watertoetskaart

Doordat het gemeentebestuur jarenlang naliet deze watertoetskaart te actualiseren bleven veel mensen onwetend over de toestand op het terrein. Dankzij burgers uit de buurt werd de watertoetskaart in 2017 geactualiseerd.

 

Logo overstromingsgebied

​

​

​

​

Huizen of gronden in overstromingsgebied die verkocht of verhuurd worden, moeten begeleid worden met het logo van overstromingsgebied.

Bouwen in overstromingsgevoelig gebied is zeer risicovol. Overstromingen kunnen bovendien toenemen door externe factoren zoals meer verharding (opritten, terrassen, wegen…) en klimaatverandering, vooral in de omgeving stroomafwaarts van de Zevenhuizenloop.

In de brochure van de Vlaamse overheid (2011) “Overstromingsveilig bouwen en wonen” worden regels voor waterveilig bouwen opgesomd.

​

https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/publicaties/brochure-overstromingsveilig-bouwen-en-wonen

​

Dure of geen verzekering

Sinds 2011 mogen verzekeringsmaatschappijen een verzekering voor waterschade weigeren aan nieuwe woningen én huurwoningen in risicogebied, of de premie fors verhogen. Om de premieverhoging te berekenen maken verzekeringsmaatschappijen gebruik van watertoetskaarten .

Iedereen moet over de overstromingskans geïnformeerd worden door de notaris, makelaar, architect, verhuurder en/of de gemeente.

Naarmate de verharding van een overstromingsgevoelig gebied groter wordt, gaat de waterschade zich uitbreiden en verplaatsen. En zo valt te verwachten dat op termijn ook de omwonenden een verhoogde verzekeringspremie zullen moeten ophoesten.

​

Signaalgebied ?

In 2014 gaf de Vlaamse Regering aan gemeenten de kans om overstromingsgevoelige gebieden voor te dragen als signaalgebied. De gemeente verzuimde om dit voor het gebied Zevenhuizen te doen.

Een signaalgebied is een gebied met gekende overstromingskans. Het gebied Zevenhuizen hoort bovendien thuis in de categorie Grote overstromingskans = minstens 1 x per 10 jaar. (buurtbewoners verzamelden bewijs dat Zevenhuizen tussen augustus 2014  en februari 2021 4 maal overstroomde)

Voor zulke gebieden geldt opschorting van een harde bestemming tot Vlaamse regering een beslissing neemt.

https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/beleidsinstrumenten/signaalgebieden/richtlijnen-watertoets-in-signaalgebieden

 

Blue Deal

Naar aanleiding van de groeiende droogte/ water / hitte problemen lanceerde minister van omgeving Demir in 2020 de Blue Deal: “Extra moerassen en natte graslanden, de strijd tegen lekverliezen, de ontharding van onze steden, meer grootschalige infiltratie- en bufferbekkens, circulair watergebruik in landbouw en industrie, noem maar op. Met deze Blue Deal slaat Vlaanderen resoluut de weg in van minder verharding, meer vernatting en natuur en maximaal circulair watergebruik. Dit is de Blue Deal die Vlaanderen nodig heeft”.       

 

‘Wetlands’ of waterrijke gebieden zijn goed voor de biodiversiteit en ze nemen volop CO2 op. Het spreekt voor zich: met de Blue Deal moet bouwen in deze gebieden stoppen.

.

26 aug 2014.jpg
15 jan 2016-2.jpg
3 feb 2021.jpg
30 mei 2016.jpg
digitaal hoogtemodel.jpg
watertoetskaart.png
watertoetskaart 2.jpg
logo overstroming.jpg
bottom of page