top of page

Ons verhaal

​

2008

Na de gewestplannen van 2008 werd het ‘Grootstedelijk gebied Antwerpen’ afgebakend. Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voorzag in 2009 om in Lint de landbouwgronden en recreatiezone van het Zevenhuizengebied om te zetten naar woongebieden. Lint keurde in 2011 een Ruimtelijk Uitvoeringsplan goed. Dat RUP concretiseerde de ontwikkeling van het Zevenhuizengebied verder.

2011: fout RUP zonder MER

In 2011 werd voor het gebied Zevenhuizen een RUP opgemaakt. Dat is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan. (Het GRUP dient als basis voor een RUP) Er werd geen Milieu-EffectenRapport opgemaakt voor dit RUP. Enkel een MER-Screening. Dat is eigenlijk een onwettige gang van zaken.

Tegen het RUP- plan werden toen zo’n 70 bezwaarschriften ingediend. Enkele bezwaren:

 

Verkeersoverlast:

240 woningen erbij betekent al snel 400 extra auto’s. Na berekening van de milieu-effecten, kwam men op 960 à 1500 bijkomende verkeersbewegingen per dag.

De ontsluitingswegen van de verkaveling zijn niet voorzien op zoveel verkeer: Zevenhuizenstraat, Lindelei, Schranshoevelaan, Falconlaan… erg smalle straten met vooral rustig, plaatselijk of eenrichtingsverkeer. Ook het kleine rondpunt van Lint kan deze toename niet aan.

 

Water:

Al die regen, al dat water… Meer straten, daken en opritten vangen alleen maar meer regenwater op in plaats van het te laten insijpelen. 

Voor de opmaak van het RUP werd geen waterstudie gedaan en ook geen milieu-effectenrapport opgemaakt. In dit artikel leest u wat de toenmalige schepen van Ruimtelijke ordening daarover zei in 2011: ‘Deze verkaveling is aan de watertoets onderworpen’…
 

Aantal woningen:

Lint is één van de dichtst bebouwde gemeentes van Vlaanderen. Zo'n 1.600 inwoners per km². Lint krijgt met dit RUP zo'n 1.000 extra inwoners.

 

Geen waterbuffering ingekleurd:
Op 25 januari 2011 werden Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt gehoord in twee commissies van het Vlaamse Parlement. Daar werd Zevenhuizen genoemd als voorbeeld van hoe het niét moet. Lees meer

Het RUP van 2011 kleurde namelijk de volledige zone in als woongebied. De projectontwikkelaars konden dus naar willekeur waterbuffering invullen, zonder dat dit juridisch bindend zou zijn. De hoorzitting vond plaats vóór de stemming over het RUP in de gemeente.


RUP Zevenhuizen, hoe het niet moet; alles inkleuren als woongebied

O.a. dat is wat toen Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt aan de kaak stelden in de hoorzitting van 25 januari 2011
 

 

 

 

Als Lint er bij de opmaak van het RUP voor gekozen had de ruimte voor een bufferbeek of -bekken meteen in te kleuren op het grafisch plan zoals in dit voorbeeld, kon er bij de vergunningverlening niet meer van afgeweken worden.

 

Lint zou dan garanties gekregen hebben dat de waterbeheersende werken uit de watertoets ook effectief zouden worden gerealiseerd.

 

2016: witboek

De Vlaamse Regering keurde op 30 november 2016 het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goed. Hierin staat dat open ruimte bebouwen niet nodig is om de bevolkingsgroei op te vangen.  In juni 2017 kreeg Lint, met de brief van minister Schauvliege opnieuw de kans om bebouwing stop te zetten en open ruimte te vrijwaren. Die kans bleef echter links liggen.

2018: een dorp in een dorp

In 2018 was het weer zover: een nieuw openbaar onderzoek, deze keer voor een bouwvergunning voor verkaveling Zevenhuizen Hieronder de aanvraag voor slechts een eerste deel van de verkaveling: 206 wooneenheden.

 

 

Mei 2018

brachten buurtbewoners 91 bezwaarschriften binnen tegen deze nieuwe verkavelingsaanvraag. Klik hier voor de toenmalige bezwaren. De bezwaren van eertijds werden hierin hergefomuleerd, uitgebreid, en ook meer onderbouwd. Ook de BBL stuurde een oproep naar de gemeente om niet te verkavelen. Lees het hier.

Maar… het was een verkiezingsjaar en het toenmalig bestuur keurde de verkavelingsaanvraag niet goed. Joepie, er zou eerst een nieuwe onafhankelijke waterstudie komen. Helaas pindakaas. Die studie kwam er niet. Het werd een ‘hydrologische infiltratiestudie’, betaald en uitgevoerd door de projectontwikkelaar. Niet zo onafhankelijk dus.

 

2021: met nieuwe kracht

Tegen alweer een nieuwe aanvraag voor 205 à 400 woningen brachten Lintenaars in februari 2021 meer dan 1.700 bezwaarschriften binnen. Ondertussen overstroomt Zevenhuizen nog maar eens. Er kwam ook een uitgebreid juridisch bezwaar van 70 bladzijden. Opnieuw is het bezwaar onderbouwd met data en info rond waterhuishouding, ruimte, mobiliteit en natuur. Ook BBL stuurt opnieuw een oproep naar de gemeente. Klik op de tekening voor het volledige juridische bezwaar:

 

 

Februari 2021: vijf oplossingen voor Lint

Tijdens een online overleg met de Lintse bestuurders werd een uitgebreide presentatie met nieuwe informatie en bijkomende bezwaren toegelicht. Ook werden vijf concrete, positieve beleidsoplossingen voorgesteld:

  1. Er kan gekozen worden om deze verkavelingsaanvraag af te keuren. Alleen al de gebrekkige mobiliteitsstudie laat dit toe.

  2. Er kan -samen met ons- gesteld worden dat het plan, het RUP van 2011 onwettelijk is.

  3. De gemeenteraad kan kiezen om te wachten met wegen in het gebied tot 2035 en eerst de bestaande straten en bouwgronden in Lint te benutten.

  4. Zevenhuizen en het waterprobleem signaleren aan de Vlaamse overheid.

  5. Er kan gekozen worden om een volledig nieuw plan te maken.

 

Mei 2021: somber nieuws

Ondanks onze mooie affiche-campagne wordt helaas een stratentracé in en rond de verkaveling goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 mei. Hiermee wordt eigenlijk het pad geëffend naar de verkaveling zelf. In Vlaanderen kan namelijk niets gebouwd worden tenzij het aan een weg ligt.

Een week later (31 mei) keurt het college van burgemeester en schepenen de verkaveling Zevenhuizen goed. Hoe moet het verder ? Ondertussen is vzw Zevenhuizen opgericht!

bottom of page